LO

Vad är
jämlikhet?

Om vår tids viktigaste politiska fråga

Hem / Inlägg / Höj pensionerna!

Höj pensionerna!

LO i Sverige
måndag, 14 augusti, 2017

Den som är ung i dag och väljer att bli till exempel undersköterska vet redan från första dagen på jobbet att hen inte kommer att kunna leva på sin pension.

Allra värst är läget för de som jobbar i kvinnodominerade yrken. Till exempel vet vi att 70 procent av Kommunals pensionerade kvinnor är beroende av garantipension, det som tidigare kallades fattigpension. Många får långt under 8 500 kronor i månaden före skatt. Så ska inte ett välfärdssamhälle se ut.

Det vore lätt att säga att alla har ett eget ansvar att spara till sin pension. Problemet är att alla inte har möjligheten att välja själva. Kvinnor som i vårt ojämställda samhälle jobbar deltid för att ta hand om barn eller en gammal förälder får automatiskt en lägre pension. Samma sak gäller personer som länge tvingas ha osäkra anställningar. Dessutom är den genomsnittliga pensionsåldern bland LO-medlemmar 63 år, eftersom många har fysiskt krävande jobb. Idag är systemet orättvist. Den som jobbat hårt hela sitt arbetsliv måste ändå leva fattigt på ålderns höst.

Högre löner för de som jobbar i dag ett av de bästa sätten att se till att deras pension är tillräcklig i morgon. Att heltid är norm på hela arbetsmarknaden, att ha en trygg anställning och en bra tjänstepension är andra viktiga delar.

För att pensionen ska räcka till krävs även att fler orkar jobba ända fram till pensionsåldern. Arbetsmiljön måste bli bättre, så att löntagare inte tvingas bort från arbetsmarknaden i förtid.

 

 

Senast ändrad: torsdag, 6 juli, 2017
Till toppen