LO

Vad är
jämlikhet?

Om vår tids viktigaste politiska fråga

Hem / Inlägg / Bygg bort bostadsbristen.

Bygg bort bostadsbristen.

LO i Sverige
måndag, 7 augusti, 2017

Du ska inte behöva vara rik för att bo. Men i dagens Sverige har många inte råd att köpa sin egen bostad, samtidigt som hyresrätter ofta är svåra att få tag på och blir allt dyrare. Bostadsbristen är ett faktum i 255 av Sveriges 290 kommuner.

Högerns lösning på detta stavas ”marknadshyror”, alltså att hyresvärdor skulle kunna sätta hur höga hyror som helst. Men om vi skulle avskaffa regleringen på hyressättningen skulle hyrorna skjuta i höjden. 40 procent av alla hyresgäster skulle tvingas flytta och över 60 procent hade behövt skära i sin konsumtion för att ha råd att betala hyran enligt en undersökning från Hyresgästföreningen. Dessutom riskerar det att slå hårt mot landets ekonomi när många av hyresgäster inte längre har råd att konsumera annat än livets nödtorft. Marknadshyror ger inte fler lägenheter, utan ökar bara segregationen. Redan idag är det ett problem att människor är uppdelade i bostadsområden efter inkomst.

Regeringen måste istället se till att ännu fler bostäder byggs. Byggprocesserna behöver snabbas på samtidigt som det behövs bättre ekonomiskt stöd till de som bygger bostäder med rimliga hyror. På så sätt kan människor ta de jobb som finns, ungdomar kan flytta hemifrån och färre tvingas hyra lägenheter i andra, tredje eller fjärde hand.

Ett ökat byggande skulle även skapa fler arbetstillfällen för elektriker, betongarbetare, målare och alla andra som behövs för att bygga ett hus. Beräkningar visar att varje byggjobb skapar flera andra jobb, eftersom effekterna på det omgivande samhället blir så stora.

Senast ändrad: torsdag, 6 juli, 2017
Till toppen