LO

Vad är
jämlikhet?

Om vår tids viktigaste politiska fråga

Hem / Inlägg / 12 000 välfärdsanställda eller vinster i välfärden?

12 000 välfärdsanställda eller vinster i välfärden?

LO i Sverige
måndag, 17 juli, 2017

Välfärden är inte som vilken marknad som helst. En dement person har inte samma möjlighet som en bilköpare att ångra sig. Äldreboenden och skolor är inte samma sak som vitvaror och semesterval. Medborgare som möter välfärden ska kunna veta att deras behov, inte en siffra i någons resultaträkning, är det viktigaste.

Därför måste vinstjakten i välfärden stoppas.

Varje år tas sex miljarder kronor ut i övervinst av företag i välfärden enligt regeringens utredare. Det motsvarar 12 000 heltidstjänster i välfärden. Istället för mer personal på våra barns skolor eller på farmors äldreboende går dessa miljarder rakt ner i rika direktörers fickor.

Verksamheterna i välfärden skriker efter mer resurser och mer personal. Samtidigt skär de privata aktörerna ner på personal för att öka vinsten. Ofta skickas vinsterna sedan till skatteparadis för att riskkapitalbolagen ska slippa bidra till välfärden.

Det här är något som högermajoriteten i riksdagen verkligen kämpar för att behålla. Om de får som de vill kommer våra skattepengar fortsätta gå till aktieägares bankkonton och skatteparadis. Dina pengar går till någon annans sparkonto istället för dina barns skolgång. Känns det okej?

Det är dags att sätta stopp för den här dräneringen av vård, skola och omsorg. Vinstjakten måste bort. Inte en krona som skulle kunna gå till bättre kvalitet ska lämna välfärden.

 

Senast ändrad: fredag, 25 augusti, 2017
Till toppen